Jak se stravovat v létě

Ty nejlepší rady, recepty a tipy z Akademie léčivé výživy

Nejlepší aplikace na vyhledávání netoxické kosmetiky!

ToxFox, SkinDeep, CodeCheck, Cruelty-Free...

KOMPOSTOVÁNÍ II: Žížaly, design a úrodná půda / 21.7.2012

Až 40% směsného odpadu, který se odveze na skládky, případně neekologicky spálí, tvoří bioodpad. Ten lze ovšem dále zpracovávat na velmi kvalitní organické hnojivo a vrátit tak Zemi, co nám dala v podobě plodin a pochutin. První díl článku odpověděl na otázky jak a proč začít, nyní se budeme věnovat metodě vermikompostování a následnému využití kompostu.

Co je kompostovatelný bioodpad
Jak kompost tak vermikompost potřebuje pro správný proces rozkladu tu správnou teplotu a vlhkost. Kompostovat vermikompostérem můžete vše, co vyprodukujete při zpracování jídla v kuchyni, jako jsou slupky a okrojky z brambor a jiné zeleniny, zbytky jídla, nať z bylin, slupky a okrojky z ovoce, banánů, citrusů, uvadlé a uschlé květiny, papírové a čajové sáčky, znečištěný papír či kávovou sedlinu. Máte-li klasický kompost venku, můžete přihodit i posekanou trávu, slepičí a drůbeží trus, čerstvé i suché listy stromů a keřů, slámu, větve, piliny a jinou dřevní hmotu, drny se zeminou či dřevěný popel. Materiál ke kompostování je vždy dobré promíchávat.
Do bioodpadních nádob ani do kompostérů pak určitě nepatří: tekuté zbytky jídel, oleje, kosti a maso, uhynulá zvířata, biologicky nerozložitelný (nebo jen obtížně rozložitelný bioodpad - podestýlky domácích zvířat, jednorázové pleny, nedopalky, uhelný prach, obsah vysavačových pytlů.
Pro kvalitní rozkladný proces konkrétně ve vermikompostéru to nepřehánějte s citrusy. Ani tráva a listí nejsou moc vhodné, protože se zapařují.
Zatímco kompost z vermikompostéru dostanete za 3 – 4 měsíce, čerstvý kompost z klasického kompostu dostanete za 2 – 6 měsíců, vyzrálý pak za 6 – 12 měsíců.
Kompostování je sexy
S tímto heslem vstoupil před třemi měsíci na český trh vermikompostér občansky prospěšné společnosti Kokoza. Skutečně pěkný kousek nábytku, který můžete mít v chodbě nebo na balkoně navrhl Martin Žampach z ateliéru Žampach a podle slov zakladatelek Kokozy, Kristiny Řešátkové a Lucie Lankašové, už je o něj zájem i v zahraničí.
Vermikompostování je kompostování, které využívá schopnosti žížal přeměňovat rostlinné zbytky na velmi kvalitní organické hnojivo – kompost. Tento způsobzpracování bioodpadu ocení především lidé, kteří nemají vlastní zahradu, na které by mohli kompostovat. Vermikompostér nezapáchá a výsledek obdržíte cca do 3 – 4 měsíců.
Designový, dřevěný, ryze český vermikompostér od Kokozy stojí 5800 Kč, ten obyčejný dřevěný, o něco větší pak 2800 Kč. Dámy zvolily cestu designu proto, aby vzbudily zájem i té části obyvatelstva, která by kompostovat chtěla, ale netouží mít doma něco jako popelnici, ať už kdekoliv. Tento příjemný bytový doplněk ze světlého dřeva se zeleným, růžovým či černým víkem s otvory můžete zároveň použít třeba jako odkládací stolek na vašem balkoně, zatímco uvnitř se žížalí kalifornské žížaly, papají, co vám zbylo a „kadí“ výživný kompost pro vaše bylinky či jiné rostliny ve vašem okolí.
Jak začít vermikompostovat nejen s Kokozou
První patro vermikompostéru je určeno pro tzv. žížalí šťávu, kterou žížaly vylučují a lze ji použít na zalívání květin. Do druhého patra, jehož dno tvoří jakási plástev s otvory, založíme kompost. Nejprve patro vysteleme podestýlkou, kterou může tvořit tráva, listí, natrhaný novinový papír, hlína nebo hobliny. Do podestýlky se umístí násada žížal a vhodné kousky bioodpadu menší než 5 cm. Množství žížal je individuální, 0,5 kg žížal zkonzumuje za den okolo 0,25 kg bioodpadu, což je zhruba množství, které vyprodukuje denně 4členná rodina. Žížaly můžete zakoupit přímo od Kokozy, která je dodává v 5tilitrovém balení nebo ZDE, kde také lze zakoupit vermikompostéry VermiHut. Do vermikompostérů se používají žížaly hnojní nebo žížaly kalifornské, které jsou ještě trochu žravější. V prvním měsíci není úplně vhodné kompost příliš často otevírat a co chvíli ho sledovat, protože žížaly rády klid a hlavně nesnáší světlo.
Prvních několik týdnů se žížaly zabydlují a aklimatizují, proto je lepší je krmit spíše menšími kousky bioodpadu, až si pak zvyknou, můžete jim dát klidně i celé jablko. Pokud se v okolí vermikompostéru objeví mušky, zasypejte patro trochou pylin, natrhaných novin nebo papíru ze skartovačky. Po 3 – 4 měsících vám v prvním patře vznikne kompost, přidáte tedy šuplík druhý, který vystelete a přidáte trochu bioodpadu a žížaly si samy přelezou. Až si přelezou, odstraníte patro s hotovým kompostem, který použijete, a takhle stále dokola.
Vermikompostér by měl být zasazen v místě, kde je stálá teplota okolo 20ti stupňů. Žížaly pracují v teplotním rozmezí 5 – 30 stupňů, máte-li ho tedy na balkoně, je v zimě vhodné jej něčím trochu zateplit nebo přikrýt.
Vaříme v kuchyni, kompostér je na chodbě
Abyste nemuseli s každou slupkou na kompost, doporučujeme vám pořídit si domů 2-3litrovou keramickou nádobu české výroby, která má hezký přírodní design a víko s otvory, aby bioodpad dýchal a zároveň se vysoušel - problém se zápachem totiž způsobuje především vlhkost a následný hnilobný proces. Víko také funkčně zabrání vlétávání mušek. Pro filtraci vlhkosti použijte savý papír, který vyměňujte alespoň 1x měsíčně. Chcete-li si ušetřit práci s vymýváním, vystelte nádobu kompostovacím sáčkem. Nádoby můžete nakupovat ZDE.
Proč všichni mluví o tom kompostu?
Protože... Úplný laik bude jistě chvilku tápat, jak s takovým kompostem vůbec naložit, a tak je na místě zmínit, jak moc blahodárný  pro vás, planetu, zemědělce i dal
ší živočichy může být. Může totiž nahradit umělá hnojiva, která již při výrobě zatěžují životní prostředí, a na rozdíl od nich dostane do půdy tolik potřebnou organickou hmotu. Zbuduje-li zemědělské družstvo komunitní kompostárnu, nejen že nemusí utrácet za kvalitní hnojivo, ale prodejem kompostu může navíc i vydělávat. Kompost dokáže v mnoha případech také nahradit rašelinu, jejíž zásoby jsou omezené a při jejíž těžbě dochází k likvidaci vzácných biotopů. Kompost je neocenitelný při rekultivacích a zúrodňování půdy a vy jej můžete skvěle zhodnotit i na vaší zahradě. Méně zralý kompost lze použít jako nástýlku, která na onom místě potlačí růst plevelů. Během sezony kompost dozraje a na podzim jej můžete zapravit mělce do půdy. Zralý kompost zapravujeme ihned, kompostu využijete na plochu okolo 1 - 2 cm ročně. Kompost ocení ovocné stromy, trávník, okrasné keře, květiny i zemědělské plodiny. Zvolíte-li tedy kompostování v paneláku, jistě najdete nějaký plácek, který zdobí vchod do domu nebo možná pěstujete bylinky a pokojové rostliny, které se vám za kompost odvděčí svou krásou, vůní či chutí.
Jak se o planetu stará vaše oblíbená restaurace?
Pilotní projekt se svým vermikompostérem odstartovala Kokoza ve zdravém fastfoodu Famagusta. Majitel Jakub Hnidák, byl touto problematikou zcela nedotčen, a jako čirý laik si prošel několika počátečními problémy třeba s výše zmíněnými muškami. Děvčata z Kokozy však po celou dobu byla na telefonu nebo se dostavovala osobně, aby i ve Famagustě, která zpracovává díky svým zdravým a výborným pokrmům hromady zeleniny, překonali porodní bolesti s vermikompostérem snadno a rychle. Dnes Famagusta kompostuje s gustem a první kompost použila na vlastnoručně pěstovanou bazalku, ze které vyrábí domácí pesto na svůj těstovinový salát.
Je tedy nasnadě volat nejen po tom, abychom nezatěžovali skládky svým bioodpadem, ale ptát se i v restauracích, kde jíme, jestli svůj bioodpad kompostují. Kokoza tuto problematiku vyřešila zelenou kulatou nálepkou KOMPOSTUJEME, kterou spolupracujícím restauracím věnuje na vstupní dveře.

MagLoh ve spolupráci s Kokoza, Ekodomov