Recenze: Tomáš Šebek, Mise Afghánistán

Zdravá vs. obyčejná jednorázovka

V čem tkví onen rozdíl? Ve zdraví pro vaše dítě!

Oběd zdarma pro tisíc lidí upozorní na plýtvání jídlem / 20.8.2013

Dát si výborný oběd zadarmo a ještě z toho mít dobrý pocit? Na hostině, která se uskuteční 10. září v dolní části Václavského náměstí v Praze, to můžete zažít. Vařit se totiž bude z jídla, které by supermarkety musely zbytečně vyhodit, a to kvůli blížícímu se datu spotřeby nebo kosmetickým vadám výrobků. Hostinu pořádá skupina „Zachraň jídlo“, jež si klade za cíl upozornit na zbytečné plýtvání potravinami, a na místo ji přijde podpořit mimo jiných i známý kuchař Roman Vaněk.

„Rozhodli jsme se upozornit na problém plýtvání jídlem, protože jde o velký nešvar naší společnosti, o kterém se ovšem moc nemluví. Oběd zdarma nám připadá jako skvělá ukázka toho, co vše se dá z vyřazených potravin vyrobit, a zároveň je to způsob, jak přilákat početné publikum a dát jim o problému vědět,“ říká Adam Podhola ze skupiny Zachraň jídlo, kterou tvoří asi desítka mladých lidí. Skupina vznikla spontánně na začátku tohoto roku a první akcí, kde chce na plýtvání poukázat, je právě hostina na ulici.   
 
Příprava hostiny pro tisíc se uskuteční pod dohledem šéfkuchaře Petra Peška. Asistovat mu budou studenti hotelové školy a řada dobrovolníků. Oběd se bude servírovat od 11.00 do 15.00 v dolní části Václavského náměstí a na místě budou kromě zeleninového karí také panely s informacemi a doprovodný program. Lidé se tak prostřednictvím zajímavé grafické prezentace dozvědí více o příčinách plýtvání a formou konkrétních rad, tipů a receptů i o možnostech, jak jim předcházet.
 
Podle OSN totiž ročně skončí v popelnicích až 1,3 miliardy tun jídla, tedy asi třetina všech vyrobených potravin v hodnotě přibližně 20 bilionů Kč. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok.
 
Záštitu nad akcí převzal vedoucí kanceláře OSN v ČR Michal Broža. „Plýtvání jídlem je etický, ale i ekonomický a environmentální problém. OSN na to na celém světě upozorňuje kampaní „Myslete, jezte a šetřete“. Pokud šetříme jídlo, šetříme vlastní peněženku, vodu, životní prostředí a nakonec i svědomí. Zachraň jídlo je chytrá inciativa mladých lidí, která si určitě získá sympatie a pomůže jednotlivcům hledat způsoby, jak se s problémem vypořádat,“ říká.
 
Skupina Zachraň jídlo za nececelého půl roku své existence dokázala oslovit stovky příznivců, včetně aktivních dobrovolníků. „Je vidět, že toto téma veřejnost zajímá a chce se o něm dozvědět víc. Doufáme, že během hostiny podaří oslovit tisíce kolemjdoucích a hostina bude pouhý začátek naší iniciativy. Plánujeme se tématem zabývat dál,” dodává Podhola.  
 
Již nyní probíhá akce „Zachraň nádobí“ – sbírka nepotřebného nádobí, které dostane nový smysl života - použije se k výdeji jídla na hostině a následně poputuje charitativním organizacím (více na našich stránkách).