Kamila Boudová o lepším životě

Přijďte na Sustainable Fashion Day!

Americká značka přírodní kosmetiky 100% PURE

Pigmenty z ovoce, aloe vera a přírodní kosmetika v té nejvyšší kvalitě.

Kosmetické etikety: Co konkrétně je špatné? / 19.3.2014

Ve spolupráci s českým vyhlášeným obchodem a e-shopem www.biooo.cz jsme pro vás vytvořili seznam největších škodlivin v konvenční kosmetice. Budiž vám tento přehled dobrým rádcem ve výběru toho pravého pro vaši skutečnou krásu!

1. Uhelný dehet


Najdete ho převážně v produktech pro suchou pokožku či v produktech fungujících proti zarudnutí pleti; v šamponech a tonicích proti lupům a vším. Jelikož se jedná o známý karcinogen, bylo v EU jeho použití zakázáno. V produktech je obsažen pod označením FC&C a D&C.

2. Toluen

Objevuje se v nehtové kosmetice, lacích na nehty, ale i barvách na vlasy. V těchto produktech ho najdete pod názvy toluen-2,5-diamin, toluen-2,5-diamin sulfát, methlybenzen a benzen. Používá se jako ředidlo, v podobě kyseliny benzoové (zoxidovaný toluen) jako konzervant (paraben) a je silně dráždivý pro oči i pokožku. Toluen se získává z petroleje.

3. Oxybenzon

Používá se jako aktivní ingredience v přípravcích na opalování, kde pohlcuje UV záření. Proniká pokožkou, kde se navíc chová jako fotozcitlivovací látka, tím se při osvícení zvyšuje produkce volných radikálů, což činí tuto složku potencionálně karcinogenní.  Pokud se na pokožce nahromadí, může vyvolat alergii, vyrážku a svědění. Ve složení ho najdete pod označením benzofenon-3,  benzoyl-5, 5-methoxyfenol, methanon a solaquin.

4. Olovo

Tuto látku naleznete v mnoha rtěnkách a barvách na vlasy. Ve složení se skrývá jako octan olovnatý či Cl****. Kromě potencionálních karcinogenních účinků olovo ucpává kožní póry a způsobuje alergie i podráždění.

5. Mastek

Mastek, jinak také talc či french chalk, potkáte v dětských zásypech a pudrech, a také v dekorativní kosmetice, jako jsou kompaktní oční stíny, pudry, tvářenky... Chemickým složením je mastek podobný azbestu. Je tedy toxický pro dýchací cesty a může způsobovat dýchací potíže.

6. Hydrochinon

Látka užívaná v krémech pro sjednocení pokožky či pro zesvětlení pigmentových skvrn. Hydrochinon snižuje produkci melaninu v pokožce a tím pádem ji činí citlivější vůči slunečnímu záření.

7. Formaldehyd

Tato látka se používá hlavně v nehtové péči, ale také v barvách na vlasy, lepidlech na řasy i nehty a v další dekorativní kosmetice. Formaldehyd dráždí pokožku, způsobuje alergie a může oslabit imunitní systém. Díky tomu bylo jeho použití v Evropské unii zakázáno.
Pokud se vám do ruky dostane nějaký mimoevropský výrobek, formaldehyd v něm můžete identifikovat pod názvy jako je methanal, methylaldehyd, oxomethan, oxymethylin, diazolidinyl urea, ale i aldehyd kyseliny mravenčí.

8. Ethoxylované povrchově aktivní látky a 1,4 dioxan

1,4-dioxan je obsažen v mnoha kosmetických výrobcích, ale nikdy není uveden na štítku, protože se jedná spíše o znečišťující látku nebo vedlejší produkt nežli složku. Americká agentura pro ochranu životního prostředí ho označila za pravděpodobný karcinogen pro člověka. Ke kontaminaci dochází, když se ethylenoxid (který prokazatelně způsobuje rakovinu prsu) přidává k dalším chemickým látkám za účelem zmírnění jejich dráždivého účinku. Ethylenoxid se například přidává k natrium lauryl sulfátu, aby vznikl natrium laureth sulfát. Chemikálie 1,4-dioxan se dobře vstřebává do kůže a přidává se do mnoha kosmetických výrobků včetně přípravků na narovnání vlasů, šamponů a dětských mýdel a koupelí - pracovní skupina pro životní prostředí ve Spojených státech zjistila, že 57 procent dětských mýdel je kontaminováno 1,4-dioxanem. Látky, které obsahují v názvu písmena -eth jsou červenými praporky signalizujícími přítomnost 1,4-dioxanu. Dávejte si pozor na výrobky, které mají v seznamu obsažených látek polyethylen, polyethylenglykol, oxynol, cetearet(h), oleth, -xynol, PEG nebo nějaké jiné -ethy (jako natrium laureth sulfát)

9. DEA/TEA/MEA

Neboli dietanolamin, trietanolamin a monoetanolamin se hojně používají jako emulgátory a pěnidla ve vlasových šamponech, sprchových gelech, ale i make-upech a pečující pleťové kosmetice, včetně té dětské! Pokožka tyto látky okamžitě vstřebá, což může způsobit alergické reakce, vyrážky či svědění. Kromě toho jsou tyto látky možné karcinogeny s extrémním rizikem především u dětí.

10. Triklosan

Je v kosmetice používán pro své antibakteriální účinky. Používá se hlavně v deodorantech, antibakteriálních gelech či jako konzervant v nejrůznější pečující kosmetice či zubních pastách.
Triklosan silně dráždí pokožku i oči. Může také narušovat hormonální rovnováhu štítné žlázy. Některé studie prokázaly při jeho navázání např. na chlor potencionální karcinogenitu, naví má negativní účinky na fungování imunitního systému člověka.

11. Akrylátové polymery

Jsou chemikálie derivované z ropy. Najedeme je hlavně ve stylingových přípravcích a vlasové kosmetice. Polymery najdeme ve složení pod názvy kopolymer či polymer. Jelikož jsou akrylátové polymery původem z ropy, nese to s sebou ucpávání pokožky, pórů, vznik alergií a ekzémů, nehledě na jejich využití ve stavebnictví.

12. Hliník

Používá se jako účinná složka deodorantů a antiperspirantů. Na pokožce dokáže neutralizovat bakterie a tím zabránit vzniku potenciálního zápachu. Ve složení ho poznáte pod názvy jako aluminium, aluminium zirkonium či aluminium chlorohydrate. Hliník ale ucpává póry a potní žlázy, čímž může způsobit podráždění pokožky a nepříjemné vyrážky. Je také spojován s možným vznikem rakoviny prsu.

13. Parabeny

Parabeny jsou skupinou chemických látek, které se používají jako konzervační činidla a vyskytují se ve velkém množství kosmetických výrobků včetně šamponů, hydratačních přípravků, krémů na holení, čistících gelů, lubrikantů, farmaceutických přípravků pro místní použití a zubních past. Parabeny se také používají jako vonné přísady v parfémech, kde jejich přítomnost nemáte šanci odhalit. Skrývají se totiž pod nic neříkajícím označením Parfum. Parabeny narušují rovnováhu hormonálního systému, vykazují reprodukční toxicitu, imunotoxicitu, neurotoxicitu a dráždí pokožku. Vedou rovněž ke vzniku rakoviny prsu; existují výzkumy, které prokázaly, že parabeny imitují estrogen - což je účinek, který vyvolává zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu a souvisí s reprodukčními problémy.
Dejte si pozor na metylparaben, etylparaben, propylparaben a butylparaben, a také na kyselinu 4-hydroxybenzoovou, propylester, propyl-4-hydroxybenzoát, kyselinu benzoovou, 4-hydroxybutyl ester, p-salicylovou kyselinu, 4-karboxyfenyl.

14. PEG (Propylene Glycol)

Polyethylenglykol zvyšuje prostupnost pokožky a vyskytuje se v mnoha přípravcích tělové a další kosmetiky. Je v kosmetice používán jako zahušťovadlo, změkčovadlo, rozpouštědlo i zvhlčovadlo v jednom. PEG je jedním slovem emulgátor. Poutá k sobě vodu, a proto je často přidáván do produktů, které mají pokožku hydratovat.Snadno se vstřebává kůží a může obsahovat toxické nečistoty jako 1,4 dioxan nebo ethylenoxid - oba karcinogeny. Dívejte se po označení polyethylenglykol (PEG) a příbuzných syntetických látkách PG (propylenglykol) a PPG (polypropylenglykol). PEGy narušují přirozenou obranyschopnost pokožky a způsobují vyrážky a ekzémy. Aby ne, když jsou ve farmacii používané jako projímadla.

15. Silikony

Silikony dodávají pokožce i vlasům jemnost a lesk bez pocitu mastnoty. Přidávají se do pleťových krémů, hlavně do těch proti vráskám, do šamponů a vlasových balzámů. Objevíte je snadno, silikony mají názvy končící koncovkami -cone, -siloxane, -methocine.
Pokud na čistou pleť nanesete čas od času produkt s malým obsahem silikonů, zas tak nic hrozného se neděje. Silikony ale na pokožce i vlasu vytváří neprodyšnou přilnavou vrstvu, která nejde pořádně smýt vodou. Jestliže budete produkty se silikony používat dlouhodobě, pleť bude vysušená, obsypaná pupínky, protože nebude moct dýchat (to samé platí i o vlasové pokožce).

16. SLES či SLS

Tyto dvě látky jsou hojně používaným levným (průmyslovým) pěnidlem. Potkáte je ve sprchových gelech, šamponech ale i v mycích pleťových gelech. Ve složení výrobků je odhalíte pod názvy Sodium Lauryl Sulfate (SLS) a Sodium Laureth Sulfate (SLES). Sulfáty se sice vyrábí derivací palmového či kokosového oleje, ale přidané chemikálie, obzvlášť 1,4 dioxane, při samotné výrobě všechny prospěšné látky zničí. SLS/ SLES pokožku přesušují a dráždí. Díky tomu mohou u citlivějších jedinců či alergiků způsobit akné. Při pravidelném použití produktů s vysokým obsahem sulfátů se často objevují lupy, alergie a ekzémy.

17. Parafenylendiamin neboli PPD

Je barvivo derivované z uhelného dehtu. Nejčastěji je přidáváno do barev na vlasy (tmavé barvy obsahují daleko více P-phenylenediaminu, než ty světlé). Najít ho můžete i v dekorativní kosmetice. P-phenylenediamine způsobuje podráždění citlivého očního okolí, alergie a vyrážky. V Severní Americe bylo z těchto důvodů jeho použití již zakázáno. V barvách na vlasy i v pečující vlasové kosmetice ji dajdete pod názvy parafenylen, p-diaminobenzen, p-fenylendiamin, p-aminianilin a 1,4 benzendiamin.

18. Ropné produkty

Nejčastěji se používají jako plnidlo do krémů, tělových mlék či produktů na opalování. Jejich produkce je velice levná a tak jsou v kosmetice hojně využívány. Ve složení je objevíte pod názvy paraffinum luquidum, mineral oil, petrolatum či vazelína.
Mnoho lidí si myslí, že vazelína jejich suchou pokožku ‚promaže‘ a vyživí, ale to je omyl. Vazelína nemá sama o sobě hydratační schopnost, pouze na pokožce vytvoří film, který uzamkne vlhkost, ale na druhou stranu pokožka nemůže dýchat, dochází k ucpávání pórů, vzniku pupínků a drobných zánětů. Jakmile vazelínu setřete, pokožka se navíc vysuší ještě více.

Text vytvořen ve spolupráci s biooo.cz, jako zdroj použita také kniha Gilian Deacon " Ve rtěnce je olovo", Ikar, 2012