Zdravá vs. obyčejná jednorázovka

V čem tkví onen rozdíl? Ve zdraví pro vaše dítě!

Jak poznat dobré boty nejen na podzim a zimu?

Co s třešněmi? Dva vyzkoušené recepty! / 7.7.2015

Od té doby, co máme dům se zahradou a krásnou vzrostlou třešní, řešíme každoročně tenhle problém. Kompoty jsou jasná věc, miluju je od dětství a miluje je celá rodina, ale co s tím zbytkem? Chcete-li marmeládu, recept najdete ZDE, ale popravdě, existují lepší druhy ovoce na zavařování. Tenhle rok jsem proto tak dlouho googlovala, až jsem našla dva nové, skvělé způsoby zpracování. Čtěte!
 

První recepis je na PEČENÝ ČAJ. No my si ho doma občas kupujeme a na radu nějakého diskutujícího v diskuzích o třešních jsem se rozhodla stvořit jej i doma. Chuťově je to pecka – takový méně sladký ovocný sirup zasypaný skořicí s kusy ovoce. Našla jsem si recept a zpracovala jej následovně 1 kg jahod, 0,5 kg třešní, 2 oloupané citrony, 900 g cukru a poměrně dost skořice potřebujete k tomu, abyste stvořili manu. Jahody jsem nakrájela, třešně odpeckovala, citron oloupala a nakrájela také na větší kousky. Vše jsem nasypala do hlubšího pekáče a hustě posypala krystalovým bílým cukrem a poměrně hustě celou plochu okořenila i skořicí. Dala jsem v předehřáté plynové troubě, která jela na plný výkon, péct na 30 minut a po 20 minutách byl cukr rozpuštěný a směs bublala, takže jsem po promíchání plech vyndala. Lžící jsem naplnila cca 6 trojdeckových sklínek, řádně uzavřela a otočila dnem vzhůru. Zbytek sirupu, který se nevešel, ochutnáváme doteď – ideální konzistence na dochucení vanilkového pudinku s piškoty, jak nám to dělávaly mámy.


V druhém receptu se původně jednalo o listové taštičky plněné TŘEŠŇOVO-VANILKOVOU NÁPLNÍ – znáte ty z Mekáče, ne? Když jsem ale dle receptu na apetitonline.cz stvořila tu náplň, pochopila jsem, že to je pro mě cesta zpracování dalších 3 kg třešní, které už nám tu lezou ušima. Kromě tedy jedné várky taštiček, kterou jsem ihned zamrazila, a budeme si ji kousek po kousku postupně rozpékat na snídani, jsem stvořila i cca 6 dalších dávek náplně, kterou se chystám spotřebovat v kombinaci s listovým těstem, s neslazeným kynutým, s pudinkem nebo třeba jako náplň do obyčejného piškotového korpusu. Je úžasná, voňavá, chutná, snadná a lepší než z Mekáče.
Rozehřejete 50 g krystalového bílého cukru na tmavý karamel, přidáte vypeckované třešně, které předtím zakápnete dvěma lžícemi citronové šťávy. V tuto chvíli karamel ztvrdne do neuvěřitelných tvarů, ale jak se voda vyvařuje, rozpouští se i on. S třešněmi přidáte do směsi i 1 lžičku vanilkového aroma, někdy jsem dávala i dvě, protože ta kombinace třešní s vanilkou je božská. Nakonec, když se všechno pěkně rozpouští a tekutina z třešní a cukru splyne dohromady, přidáte lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného ve dvou lžících vody a ona tekutá náplň nádherně zesirupovatí. Jednu dávku jsem dala do sklenice a zavřela a dalších šest zamrazila, uvidíme, která varianta bude lepší. Tohle božské medově slaďounké plnění nám jistě zpříjemní nejeden podzimní večer, kdy poprvé v životě budeme chválit naši třešeň, že přinesla tolik plodů.
Tak dobrou a užívejte chutí léta!

Text a foto: AMV