O lepším životě: Adéla Jonášová

Zdravá vs. obyčejná jednorázovka

V čem tkví onen rozdíl? Ve zdraví pro vaše dítě!

Recept z Akademie léčivé výživy: Salát z červené řepy a kernotta / 10.7.2015

Ve spolupráci s Akademií léčivé výživy vám budeme pravidelně přinášet zdravé a chutné recepty obohacené o vysvětlení, proč právě tu kterou surovinu volíme pro vaše zdraví. Zapomeňte na mýtus, že zdravé recepty nemohou být chutné a přečtěte si úvodem náš článek, který shrnuje základní principy výběru zdravých surovin z přírody.

Budete potřebovat:
*2 ks červené řepy vařené
*balení polníčku
*olivový olej
*½ šálku vařeného kernotta
*hrst pražených vlašských ořechů
*balzamiko ocet

Postup:
Dobře uvařenou řepu nakrájejte na plátky. Z balzamika a olivového oleje vytvořte v mističce zálivku. Nejprve promíchejte řepu se zálivkou a ořechy (vlašské očechy lze nahradit podle chuti a potřeby dýňovými či sezamovými semínky). Následně směs lehounce promíchejte s dobře umytým polníčkem a kernottem. Polníček lze opět dle chuti a potřeb nahradit rukolou.

K jednotlivým surovinám:

ČERVENÁ ŘEPA
Nemá sice mnoho vitamínů (krom C, vitamínů skupiny B a E), ale je velmi ceněná pro vysoký obsah organických kyselin, pektinů a minerálů. Je vynikajícím zdrojem kyseliny listové, posiluje činnost srdce, střevní peristaltiku, čistí játra i krev, pomáhá proti zácpě. Je také silným antioxidantem, působí na zdraví oběhového systému i jako prevence nádorových onemocnění. Podporuje tvorbu, pevnost a správný vývoj kostí, tkání a kloubů, zvyšuje pevnost cévních stěn, vlasů a nehtů a dodává pružnost pokožce. Posiluje schopnost celkové regenerace organismu, zlepšuje využití bílkovin, je močopudná, pomáhá vyloučit sůl z těla, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Pomáhá proti anémii, posiluje imunitu, snižuje cholesterol. Působí při borelióze a klíšťové encefalitidě, má pozitivní vliv na zrak a vyvolává optimističtější náladu.


VLAŠSKÉ OŘECHY
Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem alfa-linolenové kyseliny a rostlinné formy omega3 mastné kyseliny. Pomáhají chránit srdce a nejen snižují LDL cholesterol, ale zvyšují potřebný HDL. Jsou také bohaté na vlákninu a antioxidanty. Jejich konzumace zlepšuje činnost mozku - dle doktríny signatur mozek svým tvarem také připomínají a obsahují hodně vitamínů skupiny B. Zlepšují kardiovaskulární činnost a doporučují se i při neurologických potížích. Snižují srážlivost a hustotu krve a brání ateroskleróze. Jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, obsahují také hodně proteinu a patří celkově k nejkoncentrovanějším zdrojům živin. Stejně jako ostatní ořechy a semínka je třeba je před konzumací namáčet nebo opražit.
 
POLNÍČEK
Obsahuje hodně vitamínů a minerálů a díky své nahořklé chuti se hodí při potížích s trávením i jako jejich prevence. Má oříškovou chuť, vysoký obsah hořčíku, je vynikající proti stresu, zlepšuje soustředění, pomáhá posilovat imunitu a podporuje krvetvorbu. Doporučuje lidem se srdečními obtíženi, kteří jsou náchylní k infarktu a celkově všem, kdo potřebují zlepšit soustředění a vitalitu. Obsahuje kyselinu listovou, omlazuje a má schopnost vázat těžké kovy a tuky. Ke konzumaci se hodí rostliny s malým počtem lístků, čím jsou menší, tím jsou aromatičtější.
 
OLIVOVÝ OLEJ
Je jedním z nejlepších stolních olejů. Má vynikající chuť a vysokou výživnou hodnotu. Obsahuje hodně mononenasycených mastných kyselin, vitamin E, beta karoten, antioxidanty i minerály. Má uklidňující a osvěžující účinky na kůži a působí na trávicí ústrojí – játra, žaludek, střeva, slinivku a žlučník. Zlepšuje činnost žaludku, podporuje chuť k jídlu a tvorbu žluči, pomáhá snižovat tlak i LDL cholesterol, HDL naopak zvyšuje. Snižuje také riziko srdečních a cévních onemocnění a je dobrým pomocníkem v boji s některými druhy rakoviny. Je lehce stravitelný, chrání před nemocemi srdce, dávejte si však pozor na kvalitu. Nejlepší je panenský, za studena lisovaný.
 
ACETO BALSAMICO neboli BALZÁMOVÝ OCET
Basamico je ve své podstatě speciálně upravovaným, zahušťovaným a dlouhodobě fermentovaným vínem jen doplněným vinným octem. Jako takové patří do skupiny probiotik, která obnovují zdravou střevní flóru. Zlepšuje trávení, potlačuje chuť k jídlu, urychluje spalování tuků, napomáhá detoxikaci. Obsahuje spoustu minerálů, snižuje cholesterol a krevní tlak, slouží jako prevence kornatění tepen. V domácí lékárně se používá na léčení průjmů, zlepšuje kvalitu vlasů a pokožky.
 
KERNOTTO
Jedná se vlastně o kroupy vzniklé šetrným obroušením špaldového zrna, jež se tak stává lépe stravitelné. Špalda je ceněna pro obsah pomalu se vstřebávajících sacharidů, vitaminů řady B, vlákniny, minerálů, beta karotenu a přírodních estrogenů. Podporuje regeneraci buněk a tím působí proti rakovině, posiluje imunitu, chrání před infekcemi. Oproti klasické pšenici nevyvolává špalda tolik alergických reakcí. Doporučuje se lidem s cukrovkou, vysokým cholesterolem a tlakem, předchází žlučníkovým kamenům a ateroskleróze.

text: AMV ve spolupráci s ALV, foto: Akademie léčivé výživy