Dobrotka ze Sýrie

Vynikající recept na sladký skořicový dezert z mozzarelly a filo těsta po syrském způsobu.

Zima: Jak se přirozeně stravovat a jak BÝT

Recept z Akademie léčivé výživy: Tabouleh / 12.8.2015

Období pozdního léta svým prvkem země přináší zklidnění, návrat blíže ke středu a potřebnou rovnováhu. Jeho symbolem je pevný a bezpečný tvar čtverce, jeho barvou oranžová až žlutá a přírodní hnědá. Žlutá barva stimuluje trávicí funkce, podporuje látkovou výměnu, posiluje žaludek a povzbuzuje lymfu. V době země jsou nejcitlivější trávicí orgány, jejichž hlavním úkolem je přeměňovat energii z potravy tak, aby ji naše tělo umělo využít. Přinášíme vám proto recept, který vás posílí právě v tomto ročním období.

Budete potřebovat:

*400 g rajčat
*100 g petrželky kudrnky
*100 g suchého kuskusu
*2 BIO citróny
*1 cibule
*50 ml olivového oleje
*sůl
*50 g kešu
*100 g černých oliv
*čerstvé lístky máty
*1 plechovka kukuřice
*(harisa nebo chilli pasta)

Postup:

Rajčata nakrájejte na malé kostičky, cibuli nasekejte na drobno, zakápněte citronovou šťávou z půlky cironu, přidejte k rajčatům a rukou prohněťte. Nasekejte nadrobno kudrnku a nasucho opražte kešu oříšky. Následně z citronů okrájejte kůru a posekejte ji na tenké plátky. Kuskus opražte, přidejte do něj sůl a olivový olej, přikryjte a nechte 10 minut stát. Po uplynutí této doby jej odkryjte, promíchejte a nechte vychladnout. Přidejte pokrájenou zeleninu a směs zamíchejte, následují pokrájené černé olivy, opražené kešu, kukuřice z plechovky a citronová kůra a opět směs promíchejte. Na závěr zalijte hotový pokrm olivovým olejem a citronovou šťávou a okořeňte černým pepřem, popř. harisou.

K pozdnímu létu

Žaludek, tlusté střevo a slezina jsou krom toho centrem naší imunity. Oslabují je zchlazující a příliš horká jídla a nápoje, spěch při jídle, stres, alkohol, jídlo před spaním, emoční vypětí a námaha. Patří k nim sladká chuť, která vytváří šťávy, dává uvolnění a kvalitní spánek. To se však netýká bílého cukru, ale přirozeně sladké chuti zeleniny, většiny obilovin, ořechů, semínek a některých druhů mas.

K elementu země patří například hovězí, nejlépe ve formě vývarů - vaření ve vodě je také nejvhodnější způsob přípravy jídel v období země. Ke snídani se doporučují obilné kaše s vařeným ovocem. Celé zrno posiluje slezinu a slinivku, musíme ovšem dobře žvýkat, protože sliny obsahují důležité trávící enzymy. Sladkou chutí se vyznačují i některé mléčné výrobky jako máslo.

V období pozdního léta přirozeně dozrávají plody v barvách země. Patří k nim například různé druhy dýní, mrkev, cibule, fazolky, sladké brambory, řepy, ředkve, žluté papriky, kukuřice. Z ovoce jablka a hrušky, broskve, švestky, hrozny. Z obilovin jáhly, sladká rýže, kukuřice (polenta) a quinoa. Z luštěnin především hrách a cizrna, z koření fenykl, skořice, šafrán, estragon a vanilka. Používáme olej slunečnicový a kukuřičný, případně olej z dýňových jader, lněný, sezamový, z pšeničních klíčků. Sladíme medem, sladem, rýžovým sirupem a melasou. Z nápojů se hodí fenyklový a lékořicový čaj, čaj z kukuřičných vlasů nebo třeba šťáva z hroznů a různé mošty.

text: AMV ve spolupráci s ALV, foto: Akademie léčivé výživy