Recenze: Tomáš Šebek, Mise Afghánistán

Jak poznat dobré boty nejen na podzim a zimu?

Recept z Akademie léčivé výživy: Dýňový quiche / 23.10.2015

Budete potřebovat:

(PL=polévková lžíce, KL=kávová lžička)
Suroviny na těsto:
130 g ječné mouky
130 g špaldové  mouky
130 g másla
špetka soli 
cca 2-4 PL studené vody dle potřeby

Suroviny na náplň: 
200 g pečené dýně 
100 g blanšírované brokolice
100 g pórku

Suroviny na Tofu zálivku:
300 g tofu natural
3 PL ume octa
½ KL soli
2 PL koření „Selské brambory“ (Sonnentor)
4 stroužky česneku – utřít
2 KL černého sezamu
4 PL olivového oleje
Tofu povaříme ve vodě s umeoctem. Poté rozmixujeme s ostatními surovinami a nakonec vmícháme černý sezam.

Suroviny na sypání:
2 PL slunečnicových semínek
2 PL sezamových semínek
2 PL lahůdkového droždí
½ KL soli
1 KL bylinek (cokoli dle chuti; náš tip: sušená šalvěj)

Postup:

Máslo nakrájíme na kousky. Máslo, mouku, studenou vodu a sůl nejprve vyšleháme metličkou nebo ručním mixérem a poté rukama vypracujeme v těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a na 30 minut vložíme do lednice. Těsto vyválíme do kruhu, vložíme do vymazané formy a zapečeme cca 15 minut při 190 °C. Poté na těsto poklademe pečenou dýní, brokolicí, pórkem a zalijeme tofu zálivkou. Posypeme směsí semínek a pečeme zhruba 30 minut při 180°C až povrch zezlátne.

Proč volit tyto suroviny právě v tomto ročním období?

DÝNĚ mají nízkou energetickou hodnotu, málo sacharidů, ještě méně proteinů a skoro žádné tuky. Na druhé straně vynikají množstvím betakarotenu (provitaminu A) a minerálů jako draslík a vápník. Obsahují velké množství rozpustné vlákniny, díky níž mají schopnost zahánět hlad. Hojnost draslíku působí na vyplavování soli z těla, pomáhá proti otokům. Podporují činnost srdce, ledvin, trávicího ústrojí a působí protiparaziticky a detoxikačně. Jsou vhodné pro diabetiky, při obezitě, ateroskleróze, revmatismu, dně, zácpách - působí jako šetrné projímadlo, posilují imunitu. Již 100g dýňové dužniny užívané denně po delší dobu snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny, zejména plic a prostaty. Dýně hokkaidó se doporučuje užívat při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. 
BROKOLICE je bohatá na vitamíny C a E, beta karoten, kyselinu listovou a minerální látky, zejména draslík, fosfor a síru. Obsahuje 90% vody a velice málo sacharidů a tuků, velké množství vlákniny, pomáhá proti ochabnutí střev a zabraňuje vážným střevním onemocněním. Chrání organismus proti volným radikálům, toxinům a rakovinotvorným látkám. Podporuje krvetvorbu, zvyšuje imunitu a pomáhá při poruchách spánku. Je dobrým čisticím prostředkem pro tělo a pomáhá při redukci váhy. Její stvoly by se měly pomlít a jíst syrové s jemně pokrájenými listy. Květák i brokolice obsahují chemickou látku zvanou sulforafan, u níž vědci prokázali protirakovinné účinky. Snižuje zejména riziko rakoviny prsu, lymfatické tkáně, prostaty, močového měchýře a plic. O sulforafanu se předpokládá, že dokáže "opravit" poškozenou DNA a tím zabránit rakovinnému bujení. Zabraňuje také předávání poškozených genetických informací na další generace buněk.
Díky svým diuretickým vlastnostem je PÓREK vhodný pro lidi trpící dnou či revmatickými onemocněními. Obsahuje fosfor, který výrazně povzbuzuje činnost mozku a žádná jiná zelenina nepůsobí tak účinně proti změnám cév způsobených věkem. Jeden stonek pórku průměrné velikosti skrývá osminu dávky draslíku a třetinu doporučené denní spotřeby kyseliny listové u dospělého člověka. V pórku nechybějí ani vláknina či minerály, dále éterické oleje s obsahem síry a vitamín C. Z minerálů je důležitý zejména selen, který se řadí mezi účinné antioxidanty, zinek zase velmi příznivě působí na pokožku. Pórek napomáhá rovněž prokrvení organismu a pozitivně působí v prevenci křečových žil. V zelené části má pórek až dvojnásobek vitamínů než v bílém dílu stonku. To je důvod, proč by se měly konzumovat rovněž jeho listy. To platí zejména u křehké jarní odrůdy pórku, určené ke spotřebě za syrova. Pórek se navíc díky své nízké energetické hodnotě hodí i do redukčních diet a neobsahuje žádný cholesterol.
TOFU se vyrábí podobně jako sýr, jen se jako výchozí surovina vezme sojové mléko, respektive sojový nápoj získaný ze sojových bobů, který se vysráží různými syřidly (pomocí mořské soli nigari nebo sádry) a sójová bílkovina se nechá srazit. Vynikající vlastností tofu, jíž si všichni cení, je jeho úžasná schopnst přejímat chutě v pokrmech a především jeho vysoký obsah bílkovin. Výhoda tofu je také v tom, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol jako právě maso živočišné. A tak je pro zdraví mnohem vhodnější. Naopak obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Také se v tofu ukrývají vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík. Tofu jako potravina ochlazují a jeho nadměrná konzumace může oslabit trávení a ledviny. Je to rafinovaný výrobek, kterému chybí vláknina celého sójového bobu, proto se mu říká „bílé pečivo“ sójových potravin, pokud se vyrábí přirozeně s nigari, pak je lépe vyvážené a má více minerálů.
SEMÍNKA jsou zdrojem bílkovin, vitaminů, vlákniny, ale i minerálů a prospěšných tuků. Pokud semínka před požitím namočíte, budou pro organismus stravitelnější a aktivují se v nich enzymy, čímž se zvyšuje jejich výživová hodnota a pozitivní účinky. Sezamová semínka obsahují kvalitní bílkoviny a esenciální mastné kyseliny, stejně jako vitaminy, minerály a stopové prvky. Mezi nimi je i důležitý antioxidant, vitamin E, pak vitaminy B, ale i železo, kvůli kterému se doporučují lidem s chudokrevností. Ovlivňují snižování hladiny škodlivého cholesterolu, posilují imunitu a uvádí se i jejich schopnost předcházet zhoubnému bujení. Slunečnicová semínka mají vysokou energetickou hodnotu, ale nabídnou i zinek, draslík, selen, fosfor, kyselinu linolovou a vitaminy – B1, B3, B6, vitamin E. Právě kyselina linolová je prevencí aterosklerózy. Pomáhají při regeneraci organismu po nemoci, hojení ran a chudokrevnosti, ale i v případě depresí, nervového vypětí i nespavosti. Pravidelnou konzumací můžete vylepšit stav vlasů, nehtů a kůže.
UMEOCET vzniká při výrobě (fermentaci) švestiček umeboši. Obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě. Je vhodný při nevolnostech a bolestech hlavy. Působí proti únavě a dodává energii.  Pomáhá také při kožních problémech. Posiluje trávení a stimuluje funkci střev - při střevních bakteriálních infekcích se doporučuje vypít likérovou odlivku, možno zředit vodou. Je doporučován proti žaludečním potížím, zlepšuje chuť k jídlu. Může zlepšit zažívání, eliminovat pálení žáhy; zpomaluje stárnutí. Navzdory své chuti snižuje kyselost v těle a neutralizuje toxiny. Celkově harmonizuje organismus vašeho těla.

Text: AMV ve spolupráci s Akademií léčivé výživy