Americká značka přírodní kosmetiky 100% PURE

Pigmenty z ovoce, aloe vera a přírodní kosmetika v té nejvyšší kvalitě.

Kamila Boudová o lepším životě

Přijďte na Sustainable Fashion Day!

Recept z Akademie léčivé výživy: DÁL MAKHANI / 10.1.2016

Další sezonní zdravý recept od Akademie léčivé výživy je tu. Jde o indický luštěninový pokrm, který pro vás bude skvělým zdrojem vlákniny, minerálů, vápníku, kyseliny listové a vitaminu A. Recept měl vyjít už v prosince, ale osud a předvánoční shon tomu chtěl tak, aby k vám přišel právě tuto druhou lednovou neděli nového roku 2016.

Budeme potřebovat na 4 porce:
•    1 hrnek červených fazolí (dobré pro ledviny)
•    1/2 hrnku černých fazolí 
•    2 cm čerstvého zázvoru
•    3 PL ghí nebo oleje
•    2 ks střední cibule
•    5-8 stroužků česneku
•    4 ks velkých rajčat 
•    1 hrnek rajčatového protlaku
•    1 a 1/2 ČL garam masala (nebo směs koření - koriandr, skořice, kmín, hřebíček, pepř černý, kardamom, bobkový list, muškátový květ)
•    sůl, pepř, chilli podle chuti
•    250 ml rostlinné smetany
•    čerstvý koriandr na zdobení

Postup:
Přes noc namočíme fazole v trojnásobném množství vody. Namáčecí vodu alespoň 2x vyměníme. Druhý den vyměníme vodu a přivedeme směs k varu. Po 5 minutách varu bez pokličky vodu slijeme. Dáme čistou vodu, přidáme tence nakrájený zázvor a chilli (chcete-li pokrm pikantní). Vaříme do úplného změknutí luštěnin – až kašovité hmoty. Lze použít i tlakový hrnec. 
Dle potřeby přiléváme vodu. Po uvaření musí být voda odpařená. V jiném hrnci na ghí osmažíme cibuli a česnek do zlatova. Přidáme mleté koření a lehce přesmahneme. Pozor, aby s nepřipálilo. Přidáme pokrájená rajčata. Po změknutí rajčat vše rozmixujeme na pyré. K hotovému pyré přidáme protlak, vařené luštěniny a za stálého míchání vaříme 40 minut. Výsledná směs by měla mít hustotu řidší kaše.Vmícháme smetanu a prohřejeme. Zdobíme čerstvým koriandrem.

Jako přílohu podáváme placky čapátí nebo rýži.

Text a foto: Akademie léčivé výživy