Recept z Akademie léčivé výživy: DÁL MAKHANI / 10.1.2016
Další sezonní zdravý recept od Akademie léčivé výživy je tu. Jde o indický luštěninový pokrm, který pro vás bude skvělým zdrojem vlákniny, minerálů, vápníku, kyseliny listové a vitaminu A. Recept měl vyjít už v prosince, ale osud a předvánoční shon tomu chtěl tak, aby k vám přišel právě tuto druhou lednovou neděli nového roku 2016.
Budeme potřebovat na 4 porce:
• 1 hrnek červených fazolí (dobré pro ledviny)
• 1/2 hrnku černých fazolí
• 2 cm čerstvého zázvoru
• 3 PL ghí nebo oleje
• 2 ks střední cibule
• 5-8 stroužků česneku
• 4 ks velkých rajčat
• 1 hrnek rajčatového protlaku
• 1 a 1/2 ČL garam masala (nebo směs koření - koriandr, skořice, kmín, hřebíček, pepř černý, kardamom, bobkový list, muškátový květ)
• sůl, pepř, chilli podle chuti
• 250 ml rostlinné smetany
• čerstvý koriandr na zdobení
Postup:
Přes noc namočíme fazole v trojnásobném množství vody. Namáčecí vodu alespoň 2x vyměníme. Druhý den vyměníme vodu a přivedeme směs k varu. Po 5 minutách varu bez pokličky vodu slijeme. Dáme čistou vodu, přidáme tence nakrájený zázvor a chilli (chcete-li pokrm pikantní). Vaříme do úplného změknutí luštěnin – až kašovité hmoty. Lze použít i tlakový hrnec.
Dle potřeby přiléváme vodu. Po uvaření musí být voda odpařená. V jiném hrnci na ghí osmažíme cibuli a česnek do zlatova. Přidáme mleté koření a lehce přesmahneme. Pozor, aby s nepřipálilo. Přidáme pokrájená rajčata. Po změknutí rajčat vše rozmixujeme na pyré. K hotovému pyré přidáme protlak, vařené luštěniny a za stálého míchání vaříme 40 minut. Výsledná směs by měla mít hustotu řidší kaše.Vmícháme smetanu a prohřejeme. Zdobíme čerstvým koriandrem.
Jako přílohu podáváme placky čapátí nebo rýži.
Text a foto: Akademie léčivé výživy