Zdravá vs. obyčejná jednorázovka

V čem tkví onen rozdíl? Ve zdraví pro vaše dítě!

Jak poznat dobré boty nejen na podzim a zimu?

Tipy na sobotní fér snídani / 11.5.2012

Zítra se v několika desítkách měst v České republiky uskuteční happening v podobě férové snídaně. Přinášíme vám proto pár informací o tom, jak a proč tato akce vznikla, tipy na vyzkoušené domácí recepty a tipy, co a kde na poslední chvíli nakoupit.

Světový den pro fair trade již desátým rokem slaví vždy druhou květnovou sobotu, což vychází letos právě na zítřek.Tento den není jen oslavou spravedlivějšího způsobu obchodování, je také výzvou po odpovědné a udržitelné spotřebě obecně.
Světový den pro fair trade vznikl z podnětu Safii Minney, zakladatelky fairtradové firmy PeopleTree. V roce 2001 koncept Světového dne pro fair trade přejala WFTO a její členové, aby podpořili silnější globální povědomí o fair trade. Každým rokem se tento den stává významnějším. Kromě tisíců jednotlivců se do oslav tohoto dne zapojují organizace v přibližně 70 zemích světa.
Českým způsobem, jak na fair trade upozornit je v rámci Světového dne pro fair trade férová snídaně. Více informací hledejte ZDE.
Význam fair trade spočívá v tom, že potraviny, které jsou pro naše zeměpisné pásmo trochu cizokrajné, pořizujeme s důrazem na jejich výrobu (solidní bez zdravotních následků pro člověka) a férovou cenu pro producenta samotného. Takže vyrazte dnes na fair trade nákupy a pokud neseženete vše, co potřebujete, přihoďte bio a lokální produkty od českých farmářů či firem. Vlastní sortiment bio výrobků mají supermarkety Albert a nově i Interspar, v Globusu najdete hodně výrobků značky Alnatura i jiných lokálních firem a dm nabízí vedle Alnatury i výborné fair trade džusy (my nakoupili banánový a mangový). Přinášíme vám jeden slaný a jeden sladký recept, oba máme vyzkoušeny v bio kvalitě a exotické ingrdience můžete nahradit těmi s puncem fair trade.

Quinoa s kozím žervé
Tento recept jsou vlastně dva v jednom! Pokud totiž přidáte kozího žervé trochu více, můžete místo salátu podávat pomazánku – stačí namazat na chleba nebo bagetu.
Co budete potřebovat:

Jak na to?
Quinou propláchneme, do hrnce nalijeme dvojnásobný objem vody než quinoy, osolíme a vaříme 15–20 minut, dokud se voda nevyvaří a quinoa nezměkne. Ze semínek se během vaření většinou oddělí tenké kroužky, které není třeba odstraňovat – jsou stejně chutné jako semínka. Uvařenou quinou necháme chvilku vychladnout. Mezitím osmažíme dozlatova na větší kusy nakrájené cibule. Smícháme quinou, kozí žervé, osmaženou cibuli, nadrobno nakrájený čerstvý pórek, trochu sójové omáčky, dýňová semínka, čerstvé, nadrobno pokrájené bylinky a dosolíme podle chuti bylinkovou solí. Salát je lépe nechat chvilku odležet (minimálně 10 minut, raději však třeba hodinu).

Blančina  hrnková bábovka
Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek polohrubé pšeničné mouky BIO
  • 1 hrnek hladké pšeničné mouky BIO
  • 1 hrnek třtinového cukru FT
  • 1/2 hrnku oleje BIO
  • 1 hrnek vlažného mléka BIO (doporučujeme od Olmy)
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr BIO (doporučujeme sortiment Alnatura)
  • kakao podle chuti FT

Jak na to?
Zavlažíme mléko a rozmícháme v něm jedlou sodu. Všechny suroviny kromě kakaa následně smícháme a ušleháme. Bio máslem vytřeme a moukou vysypeme bábovkovou formu. Rozpálíme troubu cca na 160°. Vlijeme první půlku těsta, do zbytku vmícháme kakao a následně jej vlijeme cikcak také do pečící formy. V sezoně přidáme do těsta ještě přepůlené vlašské ořechy (1/2 hrnku). Bábovku pečeme cca 30 minut, počkáme až vyběhne a poté zkoušíme konzistenci dřevěnou špejlí, jakmile se těsto nepřichytává, bábovka je hotová.


A nakonec se pochlubte svou buchtou!

Tak dobrou chuť a dobré férové ráno:).

MagLoh